Turnkey tribunebouw ontzorgt sportclubs

Over tribune-bouw.nl

Veel clubs kunnen geen tribune betalen of zien op tegen het laten bouwen of renoveren ervan. Daarom verlagen Haitsma Beton en LG Architecten de drempel met een exclusief tribunebouwconcept van standaard tribunes op maat. Turnkey tribunebouw heeft de toekomst. Als het aan beide initiatiefnemers ligt, wordt het makkelijker en goedkoper om tribunes te bouwen en verbouwen. Tot nu toe moeten sportclubs zelf de boer op om relevante bouwpartijen, zoals architect en aannemer, te zoeken. Vervolgens moeten die bouwpartners elke tribune telkens opnieuw ontwerpen en engineeren, terwijl het clubbestuur ondertussen afwacht of de gewenste imagoverbetering wel bereikt wordt. Dat kan efficiënter en goedkoper, dachten Haitsma Beton en LG Architecten,door hun beider expertise te combineren.

Turnkey ontzorgen

Haitsma Beton produceert al jaren tribunes voor uiteenlopende sportaccommodaties en LG Architecten heeft ruime ervaring met het ontwerpen van tribunes en alle bijbehorende (bouw)begeleiding. “Maar een totaalconcept ontbrak op de Nederlandse markt”, zegt Jasper van Lammeren van LG Architecten. “Voor tribunebouw kom je altijd bij Haitsma Beton terecht en zodoende ontstond tijdens een projectoverleg met hen het idee van een nieuw tribuneconcept.” Dat concept omvat de levering van standaard tribunes, het ontwerp, de montage én de volledige begeleiding van het bouwproces tot en met zelfs het verzorgen van de bordsponsoring. Naast beide initiatiefnemers participeren ook een constructeur (Constructiebureau Keetels B.V.) en vaste staalbouwers in de samenwerking. ”Zo verdelen wij de kosten en kunnen we telkens dezelfde opbouw hanteren. Wij hoeven niet elke keer opnieuw alles door te rekenen en kunnen de tribunes dus goedkoper aanbieden.”

Standaard maatwerk

Hoewel het om standaard tribunes gaat, is maatwerk zeker mogelijk. “Wij kijken voor het ontwerp naar de gehele context. Daarom is het bijvoorbeeld ook mogelijk de tribune in de bestaande bouw te integreren of een spelersdoorgang te creëren, maar er kan ook gevarieerd worden met onder andere plaatmateriaal van reclameborden.” Die flexibiliteit komt al tot uitdrukking in de nieuwe tribune voor de club Neptunus- Schiebroek. “ Aanvankelijk wilde de club de nieuwe tribune tegenover de kantine situeren, iets wat veel clubs wensen. Wij hebben echter voorgesteld de tribune juist in het bestaande sportcomplex te integreren, zodat bezoekers sneller tussen kantine en tribune kunnen bewegen. Ook zorgen wij er in het ontwerp voor dat nieuwbouw en bestaande bouw esthetisch in elkaar overlopen. Daardoor oogt het geheel groter en krijgt de club meer uitstraling.”